Autor Téma: Solona - alternatíva k Webvisum  (Přečteno 16656 krát)

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Solona - alternatíva k Webvisum
« kdy: 1. Září 2010, 21:26:40 »
Na internete som objavil alternatívu k Webvisum, pomocou ktorej môžete opisovať kódy z obrázka. Prevádzkuje ju nezisková organizácia solona.net v Texase. Funguje to tak, že obrázok odošlete, vidiaci človek, ktorý je práve prihlásený ho opíše a výsledok vám pošle naspäť.
Obrázok môžete odoslať ručne tak, že na stránke, kde je kód z obrázka stlačíte printscreen, potom ho prilepíte do skicára a uložíte ako PNG. Alebo si nainštalujete program, ktorý toto urobí za vás a potom stačí, ak uložený obrázok odošlete operátorovi Solony.

Postup:
    Najprv je potrebné sa zaregistrovať:
- Otvorte si stránku www.solona.net a aktivujte odkaz "register".
stručne k poliam formulára:
- "choose a username" - užívateľské meno
- first name =krstné meno
- last name  =priezvisko
- pole e-mail je jasné
- comfirm e-mail: znova zadajte vašu e-mailovú adresu
- Secret question: vyberte si nejakú otázku v zozname (zdajú sa mi zrozumiteľné, nebudem ich prekladať)
- do poľa answer napíšte odpoveď na vybranú otázku
- comfirm answer: napíšte znova tú istú odpoveď.
Odpoveď na vybratú otázku bude Solona chcieť, ak zabudnete heslo.
- Password: sem zadajte heslo, ktoré chcete používať
- comfirm password: znova zadajte heslo
- skontrolujte formulár a odošlite ho tlačidlom Submit.
Na ďalšej stránke by sa malo objaviť hlásenie o úspešnosti registrácie.

Ako vyriešiť CAPTCHU?
    Najprv musíte urobiť tzv. "screenshot" vašej obrazovky so stránkou, na ktorej je kód. Ručne sa to dá urobiť tak, že stlačíte kláves printscreen (na klávesniciach tuším hneď za F12, na mojom notebooku je to fn+insert). Táto skratka naskenuje do  schránky obsah obrazovky. Teraz otvorte skicár (windows+r, mspaint, enter), stlačte ctrl+v a výsledok uložte vo formáte .PNG

Môžete ale použiť Program, ktorý tento proces urobí za vás:
http://www.solona.net/captcha/solonaV3A.exe
Vyžaduje inštaláciu. Program je nastavený tak, že sa automaticky nakopíruje do podpriečinka pri spustení, ak nechcete, aby sa program spúšťal, vymažte ho z priečinka C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup
Alebo použite moju portable verziu:
http://dl.dropbox.com/u/6042577/solona.zip
(rozbaľte hocikam a spustite súbor solona.exe)
Ak je program spustený, na systémovej lište je ponuka Solona s možnosťami exit a options. V options si môžete nastaviť skratku, ktorou urobíte "screenshot" obrazovky a cieľ, kam sa uloží obrázok. Pôvodne je to ctrl+shift+s a obrázok sa ukladá ako C:\11.png
Ak chcete teda urobiť screenshot stránky s kódom z obrázka, otvorte okno so stránkou, maximalizujte ho a stlačte ctrl+shift+s. Budete počuť zvuk kamery.
Teraz musíte odoslať obrázok operátorovi Solony.
- Otvorte si stránku www.solona.net a aktivujte odkaz "login (prihlásiť)"
- vyplňte vaše prihlasovacie meno (username) a heslo (password)
- v zoznamovom rámiku "select your service (vyberte si službu) vyberte "CAPTCHA" a aktivujte tlačidlo "continue (pokračovať)"
(Ak tam možnosť CAPTCHA nie je, znamená to, že nie je prihlásený nik, kto by kód teraz mohol vyriešiť. V takom prípade treba žiaľ skúsiť neskôr. Nikde sa neuvádza, kedy by sa mal prihlásiť najbližší dobrovoľník, keďže dobrovoľníci sa prihlasujú podľa toho, ako majú práve čas a ako sa im chce.)
- predpokladajme, že možnosť CAPTCHA je dostupná. Teraz aktivujte odkaz submit a CAPTCHA.
- aktivujte tlačidlo browse a nájdite obrázok, ktorý ste uložili alebo ktorý vytvoril program Solona. Potom aktivujte tlačidlo submit.
Otvorí sa stránka s výsledkami. Pravdepodobne sa hneď nezobrazí žiadny výsledok, aktivujte tlačidlo refresh results. (stláčajte ho dovtedy, kým sa v neprepisovatelnom poli nezobrazí Výsledok). V neprepisovatelnom editačnom poli môže byť kód z obrázka. Ale stalo sa mi už, že tam bolo toto chybové hlásenie: "The captcha is below the bottom of the image window. Please scroll down and recapture and resubmit". Znamená to, že na obrázku nebola celá obrazovka a čo je horšie, chýba tam akurát tá captcha. Takže skúste prejsť na koniec stránky a znovu vytvorte screenshot obrazovky.

Ak sa vám tento proces zdá byť zdĺhavý, môžete použiť program Qwitter (www.qwitter-client.net)
stručný  postup:
- Stlačte ctrl+windows+shift+n. V zozname vyberte Solona a ako názov účtu zadajte napríklad vaše meno. Po aktivovaní tlačidla OK
 vás Qwitter vyzve, aby ste zadali vaše údaje. Zadajte prihlasovacie meno a heslo pre Solonu a Stlačte OK.
- Qwitter by mal povedať "successfully logged to Solona".
Ak chcete zistiť, či je k dispozícii niekto, kto môže vyriešiť kód z obrázka, stlačte ctrl+windows+s.
- Ak potrebujete vyriešiť kód z obrázka, nastavte sa do okna v ktorom je internetová stránka a stlačte ctrl+windows+C. Qwitter urobí screenshot obrazovky a odošle ho dobrovoľníkovi Solony.
Po chvíli sa zobrazí dialóg s kódom z obrázka alebo chybovým hlásením.
Ak chcete kód z obrázka automaticky kopírovať do schránky, aktivujte možnosti programu Qwitter ctrl+windows+o a nastavte prepínač na copy CAPTCHA to clipboard.

Veľkou Nevýhodou Solony je, že v súčasnosti má asi dosť málo dobrovolníkov, pri testovaní som ju zažil online len ráno okolo siedmej a večer okolo desiatej. Ide zatiaľ teda naozaj len o alternatívu k webvisum. Ale ak vidíte tak dobre, aby ste mohli riešiť kódy z obrázka, viete po anglicky a chcete rozšíriť rady "riešiteľov", pozrite si časť "volunteer" na www.solona.net

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Captcha Be gone: nový nástroj na rozpoznávanie
« Odpověď #1 kdy: 10. Červenec 2016, 10:30:21 »
Ahojte,
V pošte mi dnes pristála informácia o novej službe na rozpoznávanie obrázkov, ktorá sa volá Captcha be gone. Službu vytvoril Christopher Toth, ktorý je napríklad autorom programu Chicken Nugget a tiež spoluautorom doplnku NVDA Remote. Funguje to podobne ako Webvisum, doplnok je však dostupný aj pre Internet Explorer. Hlavný rozdiel je v tom, že služba je platená, stojí takmer 4 doláre mesačne, alebo 36 dolárov ročne. V čase písania tohto príspevku je dostupná aj akcia, 3 doláre mesačne alebo 33 dolárov ročne.

Ako to funguje:

Musíte sa zaregistrovať na stránke https://captchabegone.com aktivovaním odkazu New here? Register.
Stránka si vypýta meno, priezvisko, používateľské meno, e-mail a heslo.
Následne vám príde e-mail v ktorom overíte, že ste to fakt vy.
Po prihlásení do profilu sa otvorí stránka, na ktorej si môžete vybrať plán - ročný alebo mesačný, resp. v čase písania tohto textu ročný alebo mesačný v zľave. Po zvolení plánu môžete rovno zaplatiť kartou. Služba neakceptuje Paypal, takže jej musíte zveriť číslo karty.

Ako to funguje:

Osobne som zatiaľ testoval len Mozilla Firefox, lebo Internet Explorer normálne nepoužívam. Pod odkazom Downloads nájdete nadpisy Firefox alebo Internet Explorer. Do Firefoxu doplnok nainštalujeme tak, že aktivujeme odkaz "Download the add-on now". Následne potvrdíme všetky výzvy prehliadača. Po nainštalovaní doplnku si otvoríme správcu doplnkov z menu nástroje alebo skratkou ctrl+shift+a. Tu nájdeme zoznam, vyberieme rozšírenia, tabulátorom sa nastavíme do druhého zoznamu a tu nájdeme captcha Be gone. Položku potvrdíme klávesom enter. Otvorí sa stránka, do ktorej zadáme prihlasovacie meno a heslo a potvrdíme tlačidlom submit.
Inštalácia do prehliadača Internet Explorer je podľa stránky klasický inštalačný balík. Doplnok teda nainštalujete ako akýkoľvek iný program. V kontextovom menu Internet Explorera pribudne položka Login to Captcha be gone. Po jej aktivovaní treba zdať meno a heslo.

ako rozpoznávať obrázky:

V oboch prehliadačoch je postup rovnaký. V kontextovom menu pribudla položka Search for captcha. Po jej aktivovaní program vyhľadá obrázok a skúsi ho rozpoznať. Firefox pri odoslaní obrázka na server prehrá zvuk a NVDA povie "upozornenie". Ak server vráti rozpoznaný text, opäť sa ozve hlásenie "upozornenie" sprevádzané zvukom a rozpoznaný text nájdete v schránke.
Na internete som sa dočítal, že Internet Explorer si po rozpoznaní obrázka vyžiada prístup k schránke, ktorý treba potvrdiť tlačidlom áno.

Záver:

Službu som testoval na stránke reddit.com a tam rozpoznávala obrázky bez problémov. Captcha be gone je platená alternatíva. Doplnok Webvisum, ktorý na rozpoznávanie mnohí používame doteraz sa nevyvýja a stále nie je podpísaný. So solonou to neporovnávam, tá už tuším nefunguje vôbec, navyše je závislá od dostupnosti dobrovoľníka, ktorý obrázok rozpozná. Captcha be gone po zaplatení dovoľuje rozpoznať neobmedzené množstvo obrázkou. Nie som si istý, či je to najlepší nápad, lebo takto môžu obrázky rozpoznávať aj spamovacie roboty.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Solona - alternatíva k Webvisum
« Odpověď #2 kdy: 25. Březen 2018, 12:30:32 »
Keď som predčasom písal A, treba napísať teraz aj B. Služba už niekoľko týždňov nefunguje a autor nereaguje na reportované chyby. Momentálne tda neodporúčam registráciu.