Včera sme boli svedkami náhlej zmeny mobilnej verzie Facebooku. Neviem ako vy, ale ja som z nej dosť zmetený. Napríklad ak nájdem nejaký status a chcem si prečítať komentáre, musím čítaním po slovách prejsť na slovo "komentáre" a stlačiť Enter, pričom NVDA ani nehlási, že je to nejaký prvok. Ale komentáre sa rozbalia. Správy sa mi nepodarilo aktivovať pre zmenu vôbec. Ak sa vám darí túto verziu používať napr. aj s JAWSom, tak mi do odpovede napíšte ako a zvyšok textu pokojne odignorujte.
Ak ste už stihli rozmlátiť klávesnicu, alebo sa u vás objavujú iné abstinenčné príznaky, mám pre vás aspoň dočasné riešenie. Je trochu krkolomné, lebo treba pred každou návštevou aktivovať jednu položku v podmenu.
Budete potrebovať Mozillu Firefox (nejako som zatiaľ nepátral po riešení pre Explorer).
Doplnok Useragentswitcher bude Facebooku tvrdiť, že ho navštevujete z mobilu, prípadne z prehliadača Internet Explorer 6. Facebook vám na základe toho pošle stránku optimalizovanú pre mobilné telefóny, na ktorú sme boli zvyknutý.
Inštalácia:
1) Otvorte stránku doplnku Useragentswitcher
https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/user-agent-switcher/?src=search2) Kliknite na odkaz pridať do Firefoxu
3) Postupujte podľa pokynov na obrazovke, na konci je vyžiadaný reštart Firefoxu
V menu nástroje nám teraz pribudla položka default user agent. V nej sú také možnosti ako Iphone 3 alebo aj Internet Explorer. Úplne postačí, ak v menu Internet Explorer vyberiete Explorer 6.
Teraz skúste otvoriť stránku m.facebook.com.
mali by ste dostať predošlú verziu. Ak pôjdete potom na iné stránky, odporúčam prepnúť v menu user Agents na default, inak sa niektoré stránky nemusia zobraziť vôbec.
Ako som písal vyššie, toto riešenie je asi dočasné, neviem, čo si FB prichystá nabudúce.
Edit:
Vojta Polášek odporúča iný doplnok, ktorý toto vie nastaviť pre konkrétnu adresu, takže odpadá potreba sa stále prepínať. Zdroj:
http://vojtapolasek.eu/2013/02/vratte-mobilnimu-facebooku-jeho-jednoduchost/pre konzistentnosť tohto príspevku kopírujem aj text článku.
Vraťte mobilnímu Facebooku jeho jednoduchost
Posted on Čtvrtek, 14. únor. 2013
Pokud používáte stejně jako já mobilní verzi oblíbené sociální sítě Facebook, nejspíš jste si všimli, že se její rozhraní velmi změnilo a vůbec neodpovídá tomu, na co jste byli zvyklí ještě před pár dny. Nevím, co k tomuto Facebook vedlo, ale pravděpodobně začal při přístupu na mobilní verzi zjišťovat, z jakého prohlížeče se přihlašujete a podle toho vám servíruje stránky. No a my, co používáme mobilní verzi z počítače, jsme tak trošku nahraní.
Na štěstí se tento problém dá velmi jednoduše řešit. Podstatné je přesvědčit Facebook, že na něj nepřistupujete z počítače ale opravdu z mobilního zařízení. O to se starají HTTP hlavičky a také jedna informace, které se říká user agent. Tato informace v sobě obsahuje identifikaci vašeho prohlížeče a používá se k všelijakým věcem – od optimalizace stránek pro různé prohlížeče až po špehování.
Na první řešení jsem narazil na tomto vláknu ve foru, není to však podle mě dokonalé a po pár minutách googlení tu mám zlepšovák. Doporučovaný doplněk User agent switcher dělá to co potřebujeme – změní našeho user agenta, změní jej však pro veškeré naše brouzdání – což nemusí být vždy žádoucí. Pokud třeba s user agentem nastaveným na mobilní telefon zabrouzdáte na Google, dočkáte se velké změny celého rozhraní.
Řešením je doplněk UAcontrol
https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/uacontrol/který vám dovolí nastavit si user agenta jen na některé domény, v tomto případě m.facebook.com. Neměl by být problém používat tyto dva doplňky současně.
Takže stačí doplněk stáhnout z odkazu výše, a v jeho možnostech kliknout na tlačítko “Add”. Jako doménu vyplňte “m.facebook.com” (bez uvozovek) a jako user agenta nějaké označení mobilního prohlížeče. Já používám třeba identifikaci pro Nokii E52:
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.4; Series60/5.0 NokiaE52-1/12.0.024; Profile/MIDP-2.1 Configuration/CLDC-1.1; en-us) AppleWebKit/525 (KHTML, like Gecko) BrowserNG/7.1.12344
Potvrďte a vyzkoušejte zajít na m.facebook.com, měli byste vidět staré známé jednoduché rozhraní.