K napísaniu tohto textu ma vyprovokovali nedávne diskusie s niektorými používateľmi, ktorí absolvovali poradenstvo v ÚNSS alebo priamo v Tyflocompe. Nebudem sa vyjadrovať k tomu, že títo klienti dostali nepresné a popletené informácie, idem rovno na vec:
výrok: NVDA nepoužívam, lebo má hrozný hlas. Povedali mi, že JAWS rozpráva krajšie
Pri práci s počítačom si musíme uvedomiť základnú vec. Čítač obrazovky je program, ktorý sa pozerá na obrazovku a umožňuje nám napríklad skákať písmenom h po nadpisoch. Čítač obrazovky posiela text do hlasového výstupu. Hlasový výstup je to, čo počujeme. Môže to byť Wintalker voice Kubo, Acapela TTS Eliška, Vocalizer Laura, Speechtech melánia alebo hocičo, čo k nám z počítača hovorí. NVDA v základnej výbave obsahuje hlas eSpeak. Jeho výhodou je, že dokáže hovoriť v Slovenčine okamžite. Takto dokážeme ozvučiť aj počítač, v ktorom nie je žiadny hlasový výstup. ESpeak ale nevyhovuje každému. NVDA v súčasnosti podporuje štandardy hlasových výstupov SAPI4 a SAPI5, tiež Microsoft Speech Platform. Koncom augusta sa objaví nová verzia, ktorá bude podporovať aj hlasy One core systému Windows 10. Ak máte kúpený Wintalker voice, bude vám určite fungovať aj s NVDA. Príslušné nastavenie urobíte v menu NVDA > možnosti >hlasový výstup a následne možnosti > nastavenia hlasu.
Treba si dať pozor pri hlasoch, ktoré sa dodávajú priamo s JAWSom alebo inými čítačmi obrazovky. Vocalizer hlasy dodávané k JAWSu nemusia spolupracovať s NVDA. Tieto hlasy je však možné kúpiť aj priamo pre NVDA. Ideálne je kúpiť si sapi5 verziu Vocalizer hlasov, ktorú môžete použiť aj na ozvučenie iných aplikácii, prípadne konverziu kníh do mp3.
http://codefactoryglobal.com/app-store/voices-for-nvda/výrok: Povedali mi, že si k novému počítaču musím kúpiť novú verziu JAWSu, lebo NVDA mi neozvučí Windows 7 a ani Windows 10.
Ak používate výhradne NVDA, stačí do nového počítača s Windowsom 7 alebo 10 stiahnuť a nainštalovať aktuálnu verziu NVDA. NVDA bez problémov funguje aj v nových operačných systémoch. Aktualizácie NVDA vychádzajú raz za 4 mesiace, na čo vás NVDA upozorní. Odporúčam inštalovať tieto aktualizácie, keďže prinášajú mnohé vylepšenia. Píšem o nich aj v tomto vlákne na fóre. Ak chcete na novom počítači používať JAWS, je samozrejme nutné kúpiť aktualizáciu.
Toľko nateraz, hlava mi medzičasom vychladla, už sa cítim lepšie.