Autor Téma: Recenzia záznamníka Zoom H1  (Přečteno 10163 krát)

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Recenzia záznamníka Zoom H1
« kdy: 29. Březen 2012, 18:38:56 »
Zoom H1 je prenosný rekordér. jeho cena sa pohybuje okolo sto eur bez doplnkov. Základné balenie obsahuje prístroj, 2 GB pamäťovú kartu, tužkovú batériu a návod v slovenskej lokalizácii. Zoom H1 nie je ozvučený, rovnako nepodporuje ozvučenie tlačidiel, ale neobsahuje menu a takmer všetky funkcie sú prístupné pomocou tlačidiel:

popis tlačidiel:
Na prednej strane je len tlačidlo record, používa sa na začatie /ukončenie záznamu a na potvrdenie (v prípade ak človek vymazáva súbory alebo formátuje pamäťovú kartu)
Pravá strana: dve tlačidlá pre ovládanie hlasitosti mikrofónu +vstup pre externý mikrofón resp. line out pre externé zariadenia, nasledujú tlačidlá na prechod medzi súbormi, tlačidlo prehrať a tlačidlo ktorým vyvoláme vymazanie súboru. Pod ním je posúvacie tlačidlo, ktorým prístroj zapneme a ktorým možno zablokovať ostatné tlačidlá.
na ľavej strane sa nachádza vstup pre slúchadlá a tlačidlá pre nastavenie hlasitosti slúchadiel.
Na zadnej strane sú tlačidlá pre nastavenie kvality, automatickej hlasitosti a lowcut filtra.

Prístroj zapneme tak, že v pravom dolnom rohu posunieme asi na jednu sekundu tlačidlo dole. prístroj sa do piatich sekúnd zapne a ocitneme sa v režime nahrávania. V tomto režime sa Zoom H1 zapne vždy, bez ohľadu na to, kde sme ho vypli. Vždy, keď sme v režime nahrávania, v slúchadlách počujeme odposluch z mikrofónov.
Nahrávanie spustíme stlačením veľkého tlačidla record na prednej strane. Ak sa nevidiaci chce uistiť, že skutočne nahráva, môže stlačiť tlačidlo play (štvrté tlačidlo zhora na pravej strane). Ak sa nič nestane, prístroj nahráva. Ak sa spustí prehrávanie poslednej nahrávky z pamäťovej karty, prístroj nenahráva. Preto je dobré mať na karte vždy aspoň jeden súbor aby bolo možné rýchlo overiť činnosť.
nahrávanie môžeme opäť zastaviť tlačidlom record. Nahrávku si môžeme prehrať stlačením tlačidla play. Do režimu nahrávania sa vrátime tlačidlom record.
Nahrávky je možné prehrávať aj vo vstavanom reproduktore, ktorý sa aktivuje, ak nie sú zapojené slúchadlá.
počas nahrávania môžeme upravovať hlasitosť mikrofónov prvými dvoma tlačidlami na pravej strane. Výsledok je možné sledovať v odposluchu cez slúchadlá.
Zoom H1 využíva dva vstavané mikrofóny, kvalita záznamu je výborná, zachováva dynamiku zvuku a v nahrávke nie sú veľké šumy generované samotným prístrojom.
Do veľkých nahrávok je možné vkladať časové značky, stačí, ak počas nahrávania stlačíme tlačidlo play (tak zároveň overíme, že prístroj skutočne nahráva). Značky sa dajú čítať napríklad v populárnom Cool edite. Pre audacity existuje skript v jazyku python, ktorý vie značky exportovať do textového súboru, ten som ale zatiaľ netestoval. Ukladanie značiek funguje len vo formáte wav.

Nastavenia
Na zadnej strane sú tri prepínacie tlačidlá:
v ľavo je tlačidlo, ktorým meníme formát nahrávania. Ak je tlačidlo posunuté smerom nadol, nahráva vo formáte wav, ak ho posunieme smerom hore, nahráva vo formáte mp3. Kvalitu záznamu meníme tlačidlami, ktorými sa v režime prehrávania presúvame po nahrávkach. Toto je snáď jediné menej prístupné miesto, nakoľko sa nedá okamžite overiť nastavená vzorkovacia frekvencia. Dá sa to obísť tak, že si človek zapamätá poradie v akom jednotlivé kvality nasledujú za sebou. Výslednú kvalitu potom potvrdíme tlačidlom record. Výhodou je, že si prístroj pamätá posledne zvolenú kvalitu pre oba formáty. Ja mám napríklad nastavené formáty wav 44100 KHZ, 16-bit a mp3 192 KPBS. Ak som na slepeckej akcii, kde si chcem len nahrať vtipného Hercega, ktorého už nehodlám strihať, prepnem tlačidlo nahor, teda na formát mp3 192 a stlačím record. Ak budem nahrávať rozhovor s predsedníčkou UNSS, ktorý sa chystám strihať, prepnem tlačidlo nadol, teda na wav 44100 KHZ /16-bit. Zoom podporuje nahrávanie vo wavku vo frekvencii 48 KHZ, 24 bit, v mp3 320 KBP/s

Druhé tlačidlo na zadnej strane je tlačidlo pre automatickú kontrolu hlasitosti. Funkciu zapneme posunutím tlačidla nahor. V tomto režime nefungujú tlačidlá pre kontrolu hlasitosti mikrofónov, ale Zoom sám rozhoduje o vhodnej hlasitosti, teda pokúša sa normalizovať zvuk v reálnom čase. Funkcia je vhodná na nahrávanie prednášok a diskusii, pri ktorých sa často mení hlasitosť a chceme zachovať rovnakú intenzitu zvuku, prípadne nemáme k dispozícii slúchadlá, aby sme mohli hlasitosť kontrolovať ručne. Naopak, funkcia sa nehodí pri zázname hudby, nakoľko sa môže vytratiť dynamika. Nie je to ale hardlimiting v pravom slova zmysle, snaží sa sústrediť na najhlasnejší zvuk, ale pomaly reaguje na prutké zmeny.

Tretie tlačidlo je tzv. lowcut filter, teda funkcia na rušenie nízkych frekvencii. prepínač funguje rovnako, ako prepínač na automatickú hlasitosť - polohe smerom nahor je zapnutý, smerom nadol vypnutý. Filtrovaním nízkych frekvencii sa odstránia z nahrávky zbytočné ruchy, ako hluk áut, prípadne aj buchnutie dverí a čiastočne aj šum vetra (na ten ale lepšie funguje ochrana proti vetru, ktorá je v doplnkovom balení.

práca so súbormi:
Ak sa rozhodneme súbor vymazať, stačí, ak sa v režime prehrávania naň presunieme a stlačíme tlačidlo erase. Prehrávanie sa zastaví. Vymazanie súboru potvrdíme tlačidlom record. Ak sme si to rozmysleli, stlačíme tlačidlo play.
Súbory je možné presúvať do počítača jednoduchým zapojením prístroja cez USB kábel. Zoom H1 je možné tiež použiť ako externý mikrofón pre nahrávanie priamo v počítači. Takisto dokáže využiť počítač ako zdroj elektrickej energie pre nahrávanie v statickom prostredí. Zoom H1 na napájanie používa jednu tužkovú batériu typu AA, výrobca udáva výdrž 10 hodín.
Od verzie 2.0 je možné použiť Zoom H1 ako externú zvukovú kartu. Výrobca nás trochu potrápi, keďže medzi režimom pamäť a režimom karta sa prepína tak, že každú sekundu je na displeji zobrazený iný režim a je potrebné stlačiť record na tom, ktorý práve chceme. Povedané slepeckou terminológiou, ak počítame od pripojenia po sekundách, párne sekundy sú pre zvukovú kartu, nepárne pre prístup k súborom. Prečo výrobca nezvolil pre každú funkciu iné tlačidlo (je ich tam dosť) mi je veľkou záhadou. Pri zvolení režimu zvuková karta je ešte potrebné vybrať vzorkovaciu frekvenciu a potvrdiť tlačidlom record. predvolene je vždy nastavená frekvencia 44 KHZ
Z webovej stránky výrobcu je možné stiahnuť asio ovladač. Testoval som ho s aplikáciami na prácu s hudbou (konkrétne VST host a mixxx, fungoval spoľahlivo aj pri latencii v rozsahu 1-5 milisekúnd).

Doplnkové balenie, ktoré sa pohybuje približne v cene 15 eur obsahuje puzdro, stojan, externý adaptér a ochranu mikrofónov proti vetru. Funkcia puzdra trochu sklame, nakoľko prístroj sa v ňom nedá používať, je to len puzdro na nosenie.

Zhrnutie
+ vysoká kvalita záznamu
+ prístupná práca so súbormi, hlasitosťou a filtrom
+ možnosť vkladať časové značky
+ možnosť pripojiť externý mikrofón (výrobca tvrdí, že aj kondenzátorový, ktorý vyžaduje fantómové napájanie, nemám odskúšané)
+ vstavaný reproduktor
+ rýchli štart aj pri pamäťových kartách s väčšou kapacitou
+ možnosť aktualizovať na vyšší firmware (dá sa aj bez vidiacej asistencie)
+ možnosť využiť ako externú kartu s podporou asio pre nízke latencie (využijú najmä hudobníci)
+ ochrana proti strate súboru v prípade vybitia batérie (už sa mi to raz stalo, súbor si zapamätal po misto, kde sa batéria vybila +ak som batériu vybral počas nahrávania, zapamätá si celý súbor až po miesto, kde bolo nahrávanie prerušené).
- menej prístupné nastavenie formátu
- nemožnosť sledovať stav batérie (je ale očividne prehľadné, aj vidiaci človek, ktorý to v živote nevidel vie na prvý pohľad povedať, že sú plné len dve paličky z troch)
- neprístupné nastavenie času (prejavuje sa tak, že ak je nastavený zlý dátum a čas, vo vlastnostiach súboru sa zobrazuje nesprávny dátum a čas vytvorenia súboru)

Prikladám ukážkovú nahrávku, je tam vrava v autobuse, rozhovor, čítanie textu, ruch na autobusovej stanici, umývanie zubov, vytie vlkov, zvuk škrečka a rozhovor s mojou sestrou pri zapnutej automatickej hlasitosti:
http://ondrosik.webranet.sk/mp3/zoom_ukazky.mp3
« Poslední změna: 30. Březen 2012, 09:48:36 od ondrej_rosik »

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
Re:Recenzia záznamníka Zoom H1
« Odpověď #1 kdy: 30. Březen 2012, 18:37:37 »
Velmi pekne to nahrava. Najviac sa mi ale pacia vlke. :-)
Marek Macko
administrátor fóra

svoncinarova

• Host
Re:Recenzia záznamníka Zoom H1
« Odpověď #2 kdy: 30. Říjen 2012, 07:52:45 »
ja som stastnou uzivatelkou zoom h1 od marca a nemozem si vynachvalit.