Autor Téma: chyby v hlase vocalizer laura  (Přečteno 22252 krát)

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
chyby v hlase vocalizer laura
« kdy: 20. Červen 2012, 09:38:41 »
Ahojte,
Ti co poznate slovensky hlas laura (je sucastou vocalizer hlasov ktore boli popisovane v poste od Ondra Rosika) viete, ze podaktore slova vyslovuje pomerne nestandardne a ze to vie byt pri citani knih / coho kolvek pomerne rusive. V minulosti bolo urobenych viacero neuspesnych pokusov komunikovat s vyvojarmi a dat to do poriadku. Vcera som kontaktoval vyvojarov nvda driveru k vocalizer hlasom a prislubili pomoc. Predbezne sme sa dohodli, ze dam dokopy zoznam problemov s popismi a ten bude potom zapracovany do slovnika laury ktory by sa akofinalny posunul vyvojarom co by asi zvysilo sancu na to, ze ho naozaj pouziju a chyby v laure sa opravia. Ak teda lauru pouzivate a niekedy ste si pisali zoznam problemov, pripadne sa vam chce cosi take vyrobit, tak mi to prosim poslite (lecky_lists zavinac nextra bodka sk). Budem rad ak budu zaujemcovia ochotni diskutovat, pretoze nie vsetko co sa mne zda byt problem moze byt problem pre ostatnych (mna napriklad otravuje citanie "velke" resp "male" pri pisani diakritickych znakov, oznamovanie velkosti pismen by mal podla mojho nazoru riadit citac obrazovky tak ako si nastavite (pipanie/pitch/...), nie synteza reci) takze by bolo fajn o veciach diskutovat, aby bolo spokojnych co najviac pouzivatelov.
Ak teda mate chut diskutovat, tak nevahajte odpisat pod tento post.
Peter
Peter Lecký, Stopka n.o.

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
Re:chyby v hlase vocalizer laura
« Odpověď #1 kdy: 20. Červen 2012, 10:44:17 »
Suhlas, veci okolo hlaskovania/velkosti pismen by mal riadit citac, nech su veci konzistentne. Tie chyby su inak dost zle, co je skoda, lebo hlas je to kvalitny.
Marek Macko
administrátor fóra

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20. Červen 2012, 10:52:12 »
tak to podme zlepsit. Ak mas nejaky zoznam, tak sem s nim, nic nieje pravda iste, uz bolo dost pokusov robit s tym nieco, ale toto vizera nadejne. Rui Fontes sa tvari, ze komunikuju priamo s technickou podporou, takze by sa snad mohlo podarit pretlacit cosi do dalsej verzie.
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #3 kdy: 20. Červen 2012, 15:58:07 »
Ja som si zatiaľ všimol:
správne - nesprávne
von - van
tom - tam
jed - džed
pena - piné

Ak sa použije nesprávne skloňovanie v hodinách a minútach, napr pri zisťovaní stavu batérie: NVDA odošle 1 hodín a 2 minút, laura povie "jedna hodinaín a dve minútyút." Deje sa to len ak je čas napísaný nesprávne, teda 4 minúty a 5 minút je v poriadku.
pri hláskovaní by som uprednostnil použiť jednoduché hláskovanie, teda eľ, eš, čé, ťé, a nie "malé ľ s mäkčeňom, male š s mäkčeňom..."
V slove kakao neprirodzená pauza medzi "a" a "o" (drobnosť, ale, keď už píšem...)

pri čítaní po slovách:
Ona - oňa
dolka - doka

Sem tam zabúda na mäkčene, v slovách dedo, teleso, letelo

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26. Červen 2012, 13:59:58 »
Ahojte,
Aby ste vedeli ako to napreduje. Kontaktoval som autorov drivera a poskytli mi veci potrebne na vytvaranie a testovanie slovnika. Zatial to nefunguje, myslim ze mi este nejake data chybaju, takze ich stale otravujem, aby som sa mohol co najskor pustit do oprav. \ochota na ich strane zatial je, takze by to mohlo hadam konecne naozaj aj vyjst. Ak teda mate dalsie slova, pripadne nejake "recove anomalie" tak sem s nimi. Ja som zacal tym hlasom citat najnovsieho Kinga a robim si poznamky, tuhla co som zatial zozbieral. Vacsinou su to pokusi o "spravne" citanie anglickych slov. Co si mimochodom myslite o tych anglickych slovach? Podla mojho nazoru by sa slovenska synteza o nic take pokusat nemala, lebo potom vznikaju veci ako gate = brana po anglicky a podobne. :) Predsalen gate by mali zostat gatami a veta "na vešiaku sa sušili bundy turistov" je ... hm no tie bandy nech radšej sedia pri kachliach.
bundy=bandy,
 von=van
 hector=hektér
 button=baten
 check=chek
 run=ran
 carriage=keridž
 light=lajt
 line =lain
 white=uajt
 new=nu
  don=dan
 tom=tam
 jack=džak
 day=dej
 way=vei
 blue=blu
true=tru
 sue=su
 page=peidž
 main=mein
 street=strit
 posun=posan
 sun=san
 tom=tam
 al. =alebo
 miranda=mérandé
 andrea=andrié
 ferdinand=ferdénand
 edge=edž
 caroline=karélén
 ellen=elin
 queen=kuin
 lucy=lusi
 nora=noré
cherry=tšery
 check=chek
 block=blak
 black=blak
 piat.=piaty
 gate=gejt
 nám.=námestie
 marina=mériné
 tal. =taliansky
 vela=vilé
lucia=lušé
 jo=džou
mercedes=mérseidýs
 Richard=ritšérd
 ivan=aiven
 charity=tšeréty
 green=grin
 ak.=akuzatív
 no. =číslo
 lo=lou
 le=li
rena=riné
de=dy
 the=dé
close  = klous
post = poust
« Poslední změna: 26. Červen 2012, 14:05:21 od peter »
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #5 kdy: 26. Červen 2012, 15:08:09 »
presne, čítať anglické slová by to podľa mňa nemalo, ja doplním teda štyri ďalšie
wall =vol
see =sí
vol =diel
Nina =nainé

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24. Září 2012, 14:05:38 »
Ahojte,
Po niekolkych marnych pokusoch zprevadzkovat nastroje potrebne na to, aby som mohol opravit chyby to vzdavam. Opat to zlihava na komunikacii, zda sa, ze vsetko okolo vocalizer hlasov je zakliate. Este ze mame espeak. Je vcelku paradoxne, ze volne siritelna synteza je v sucasnosti asi to najlepsie, co na slovensku mame. Je fajn, ze k novemu jawsu sa uz daju vocalizer hlasy stiahnut zadarmo, ze za to pouzivatelia co to chcu pouzivat nemusia aspon platit :)
Peter Lecký, Stopka n.o.

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. Září 2012, 14:48:44 »
Je to strasna skoda, Lauru by s opravenou vyslovnostou mohol pouzivat fakt hocikto, teda aj ludia, ktori maju problem rozumiet espeaku ci wtv. Uz som sa pravdu povediac dost tesil. :)
Inak, dost ma prekvapuje, ze nekomunikuju prave ludia, ktori maju sancu za to ziskat aj nejaku financnu odmenu v podobe kupy hlasu. Naivne sa mi zda, ze si tie peniaze aj treba zasluzit...
Marek Macko
administrátor fóra

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. Září 2012, 15:20:22 »
Hej, mrzi to aj mna, ludia co okrem toho ze nevidia este aj horsie pocuju by sa takemuto hlasu potesili, pretoze rozumiet espeaku alebo wt voice je pre nich dost tazke.
Firma co ponuka hlasy pre nvda predpokladam "predava" ten driver pre nvda. Neviem ake percenta z penazi co dostanu idu priamo vyvojarom hlasov. Ale je to skoda, ako vravis.
Peter Lecký, Stopka n.o.

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. Září 2012, 15:43:28 »
Jasne, ide mi o to, ze takto pridu aj o par kupujucich toho drivera. Iked asi naozaj len o par...
Marek Macko
administrátor fóra

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
vocalizer driver pre nvda - nova verzia
« Odpověď #10 kdy: 15. Květen 2013, 14:37:01 »
Ahojte,
Mozno ste postrehli, ze existuje nova verzia drivera pre nvda, ktora riesi asi len problemy s nekontrolovatelnym sirenim licencii medzi pouzivatelmi. Chyby v laure zostavaju, ceskych kolegov mozno potesi, ze pribudol hlas iveta, ktory znie urcite lepsie ako evidentne neuroticky ladena Zuzana. :)
Aktualny driver sa da do 18. maja testovat zadarmo, vsetko potrebne najdete na standardnej stranke:
http://www.vocalizer-nvda.com
p.s. skusmo pisem cloveku, co vyvija driver, ci nahodickou nema dobre vstahy s firmou nuance, aby sme sa opat pokusili poopravovat horu chyb v laure.
Ak by ste si chceli vocalizer driver kupit a nemate moznost pouzit paypal, tak mozete aj u nas v opore.
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #11 kdy: 24. Květen 2013, 10:45:01 »
len doplnim, ze datum demo verzie sa z casu nacas posuva a v sucasnosti je demo dostupne do 31. maja. To pre pripad, ze ste demo presvihli a zaujima vas hlas Iveta.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #12 kdy: 12. Září 2016, 07:30:05 »
Nedavno som videl Iphone, na ktorom Laura uz menej komolila slova. Gate, Bundy a Lucia uz hovorila  spravne. Ale stale ostalo presanúť. Android verzie sa to netyka a myslim, ze verzie pre NVDA asi tiez nie, hoci teraz aktualne tu prave tuto lauru nemam.