Autor Téma: rockbox a problematika licencií  (Přečteno 16367 krát)

admin

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
rockbox a problematika licencií
« kdy: 18. Leden 2010, 13:00:02 »
Dobrý deň priatelia,
Systém DRM je už zabehnutý, existuje nespočetné množstvo zariadení, na ktorých je možné súbory touto ochranou opatrené prehrávať.
Z používateľského pohľadu je používanie ochrany DRM veľmi kontroverzné. Použitie napr. zamedzuje zhotovovaniu personalizovaných kópií takto chránených materiálov a tiež stále napriek tomu, že prehrávače systému drm existujú a sú pomerne lacné, nie je táto metóda dostatočne rozšírená.
Táto skupina pravdepodobne vznikla za cieľom:
A) buď umožniť prehrávanie záznamov chránených schémou DRM na širšom spektre zariadení,
B) alebo nájsť náhradu a systém DRM nahradiť niečim iným, čo by bolo lepšie prístupné a ľahšie implementovateľné do rôznych prenosných prehrávačov, mobilných telefónov a umožnilo posunúť počítač ako primárne odporúčané zariadenie na počúvanie takéhoto materiálu niekde ďalej v pomyselnom rebríčku kompatibilných zariadení.

Ja som už raz o tejto problematike komunikoval s pánom Véghom.
Odporučil som preskúmať niekoľko možných riešení, ako sa pokúsiť systém DRM implementovať do rôznych zariadení:
1) prvý nápad bol preskúmať systém rockbox, ktorý je akýsi miniatúrny alternatívny operačný systém určený pre veľmi konkrétne typy prenosných multimediálnych prehrávačov.
Po preštudovaní webovej stránky, podľa môjho názoru reprezentatívnej vzorky diskusných fór a konferencií pojednávajúcich o tomto systéme ako aj znalostnú databázu poznatkov o systéme rockbox sme narazili na morálnu, ideologickú, koniec koncov možno až právnu prekážku.
Systém Rockbox je otvorený a jeho vývojári sa pri implementácii striktne pridŕžajú aktuálne nastavenej licenčnej politiky.
Na prehrávanie obsahu chráneného systémom DRM je treba si podľa môjho veľmi zbežného zisťovania buď získať licenciu, alebo na vlastnú päsť prísť na spôsob schémy DRM.
Obe tieto veci sú žiaľ v rozpore s licenciou projektu Rockbox, pričom prvá možnosť je okrem toho aj finančne nákladná.

2) Najlacnejšie zariadenia na trhu, ktoré dokážu prehrávať multimediálny obsah a sú do určitej miery programovateľné sú lacnejšie mobilné telefóny, na ktorých je možné spúšťať aplikácie J2ME.
Kým som sa hlbšie nepokúsil túto možnosť preskúmať, zdalo sa mi to ako celkom zaujímavé a logické riešenie.
Nebol som sa ale definitívne schopný presvedčiť, či je vôbec táto úloha realizovateľný alebo nie, tak som oslovil programátorov, ktorí už pre tento typ zariadení programovali prehrávač multimediálnych súborov MP3.
Kontakt som získal z webovej stránky: http://metlock.cz/mobile.html .
Dovoľte prosím citát z konverzácie:
> Všimol som si na vašom webe program Evan - mp3 player. Je to výborná príležitosť, ako fakticky do hociktorého telefónu s j2me doplniť schopnosť prehrávača.
> Sám momentálne sa pokúšam zistiť, či by bolo technicky a programátorsky možné vyriešiť prehrávanie Windows media audio súborov chránených systémom DRM na čo možno najširšej škále zariadení.
> J2me sa zdá byť vhodné prostredie pre túto úlohu, ale nepodarilo sa mi zistiť nič konkrétneho z čoho usudzujem, že to možno ani nebude realizovateľné.
>
> Preto pred tým, než to vzdám, obraciam sa na vás, ktorí s problematikou už určite máte nemálo skúseností.
> Je prehrávanie takýchto audio súborov možné naprogramovať v j2me? Ak by to bolo možné boli by ste schopní a ochotní sa pokúsiť o implementáciu alebo aspoň pomoc?

> teoreticky by neměl být problém vyvinout aplikaci, která by uměla přehrávat audio soubory typu WMA i s ochranou DRM. K tomu slouží v J2ME speciální Mobile Media API, kterým disponují téměř všechny mobilní telefony. Jediná podmínka pro to, aby aplikace vyvinutá v J2ME byla schopna přehrávat tyto soubory je, že telefon musí podporovat přehrávání tohoto typu souboru prostřednictvím Java Mobile Media API. A to je právě kámen úrazu. Popravdě řečeno jsem se ještě nesetkal s telefonem, který by uměl přehrávat WMA prostřednictvím již zmíněného API. Alespoň to neumí takové ty běžné telefony střední třídy jako jsou Nokia S40 apod.

Po prečítaní sa dostávame opäť k problematiky licencií. Ak by prehrávanie takéhoto obsahu bolo dovolené alebo aspoň dostupné v takýchto populárnych lacnejších zariadeniach, bolo by veľmi jednoduché túto podporu využiť.

Výsledkom z tohoto malého zisťovania, ktoré som na základe poštuchnutia od pána Végha podnikol je:
- Nedostatok vedomostí o schéme DRM, čo fakticky neumožňuje vlastnú implementáciu v tejto oblasti.
- veľmi drahé licencie čo neumožňuje žiadne rozširovanie systému DRM na zariadenia, ktoré neboli s týmto cieľom budované od základu.

Prepáčte trošku za dlhší príspevok, z viacerými z Vás, možno aj s nejakými ďalšími kolegami som už na túto tému hovoril, nikdy som ale svoje domnienky a zistenia nenapísal kompletne tak, že by bolo možné sa na ne odvolať.

autor textu: Peter Vágner
Peter Teplický
admin fóra ÚNSS
mail: peter(bodka)teplicky(zavinac)unss(bodka)sk

admin

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
Re: rockbox a problematika licencií
« Odpověď #1 kdy: 18. Leden 2010, 13:01:34 »
Zdravim,
V priebehu vianoc som sa trochu hlbsie pohruzil do zdrojovych kodov
rockboxu. Nedavno som si kupil zariadenie ktore je rockboxom podporovane
(zatial ako unstable port) a rozhodol som sa do tohto projektu nejako
prispiet (dorobit par funkcii ktore by pomohli nevidiacim pouzivatelom).
Samotni vyvojary rockboxu naozaj odmietaju implementovat podporu drm10
okrem ineho aj z licencnich dovodov. Viac info tu:
http://www.rockbox.org/wiki/NoDo
A citat priamo o podpore drm"
Implementing the ability to playback DRM crippled files

Firstly, this would be extremely difficult to implement legally -
Rockbox is not legal entity as such, and therefore is unable to enter
into license agreements
with providers of DRM technology.

Secondly, Rockbox is open source, which would mean that any DRM
technology we incorporated into our codebase would suddenly become
visible to the whole
world, completely defeating its purpose. Remember, DRM achieves part of
it's security through obscurity, and publishing the keys necessary to
decrypt DRM
crippled media would essentially render it useless.

Finally, the members of the Rockbox community don't like DRM, and we see
no reason to encourage its use by allowing our firmware to read it.
"
Teda je zjavne ze priamo do oficialneho buildu rockboxu sa podpora drm
urcite nedostane. Existuje moznost urobit si vlastnu "odnoz" rockboxu do
ktoreho by sa podpora implementovala a potom ho udrziavat ale toto ma
niekolko uskali:
- - rockbox podporuje mnozstvo roznych zariadeni a ak by sa robila
implementacia, pravdepodobne by sme sa dostali do problemov s
hardwarovou vrstvou. Teda podpora pre viacero prehravacov by znamenala
programovanie na najnizsej urovni, porozumenie cipom ktore pravdepodobne
sluzia na dekodovanie drm nahravok (predpokladam ze prehravace obsahuju
jedno ucelove cipy ktore sa staraju o dekodovanie) co v praxi znamena
velmi tazku a casovo narocnu pracu
- - Vacsinu prehravacov ktore su rockboxom podporovane uz zial neje mozne
kupit na trhu (len z pod ruky) a tie ktore este na trhu su pravdepodobne
v dohladnej dobe nebudu. Teda ak by sa horko tazko nejaka implementacia
pre konkretny prehravac aj urobila, dopracovali by sme sa najneskor o 2
3 roky do stadia ze by sa musela robit znovu pretoze prehravac pre ktory
sa urobila uz nemozno kupit
- - zdrojove kody nasho specialneho buildu by nebolo mozne nikdy publikovat
- - Rockbox sa velmi rychlo vyvija a pomerne rychlo by sme sa dostali
zrejme do stadia, ze by verzia s podporou drm zacala zaostavat za
oficialnym rockboxom

Zda sa ze rockbox teda enbude riesenie. Celkom pozitivnou spravou ale
je, ze prehravace ktore maju podporu drm a zaroven na nich bezi rockbox
mozno nastartovat aj do povodneho firmwaru ktory drm prehravat vie. Tak
ze strategia typu opisana nizsie sa celkom dobre da pouzit:
- - ak chcem pocuvat normalny obsah (ogg, mp3, txt,...) pouzivam rockbox
ktory je ozvuceny...
- - Ak chcem pouzivat drm subory, nabootujem do povodneho firmwaru od
vyrobcu prehravaca ktory vie drm peehrat a nejako si to tam (bez
ozvucenia) prehram.

autor textu: Peter Lecký
Peter Teplický
admin fóra ÚNSS
mail: peter(bodka)teplicky(zavinac)unss(bodka)sk

pietro4044

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:rockbox a problematika licencií
« Odpověď #2 kdy: 23. Srpen 2011, 15:33:02 »
Možno sa opýtam hlúpo, ale je možné si spúšťať firmware, ktorý aktuálne potrebujem? Teda keď potrebujem prehrať súbor s DRM naštartujem pôvodný firmware a keď chcem spustiť klasickú MP3, tak spustím ROCKBOX?

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:rockbox a problematika licencií
« Odpověď #3 kdy: 23. Srpen 2011, 15:44:46 »
Ano, toto je naozaj mozne. Ale povodny firmware je dost nanic v tom, ze si pamata poslednu poziciu v menu cize si musite pamatat co ste robili naposledy.
Peter Lecký, Stopka n.o.