Autor Téma: Problemy s jawsom  (Přečteno 11846 krát)

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Problemy s jawsom
« kdy: 30. Duben 2013, 17:51:04 »
Caute,
Opat pisem.. :-) Mam problemy s jawsom - snad to tu este niekto pouziva, obcas sice pouzivam aj nvda, ale tak ked ho uz mam... Mam jaws 11 a windows xp. Mam problemy hlavne vo worde. Necita mi to poznamky pod ciarou, hladala som v comfig manager, kde sa da spravit, aby mi to citalo formatovanie, kedysi to tam bolo, ale uz to neviem najist... A tiez som tam hladala, kde sa vypina detekcia jazykov, lebo mi to prekaza a nenasla somto... Viete mi niekto poradit? Lebo ked to vypnem iba cez ins+v to je nanic... A tiez mi to necita odrazky a cislovanie, ked s anachadzaju v dokumente, a zda sa mi, ze v starsich verziach mi to islo... A stalo sa mi uz aj to, ze ked som isla premenovat subor alebo priecinok po stlaceni f2 mi to necitalo ani co pisem, ani co bolo vymazane, proste nic, ked sompremenovavala... No ak sa nahodou nenajde riesenie, asi budem musiet pouzivat nvda. :-)
Dakujem
Zuzana Pohankova

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Problemy s jawsom
« Odpověď #1 kdy: 2. Květen 2013, 09:16:03 »
No, JAWS uz dlhsie nepouzivam, takze moje rady budu nie celkom take, ako by si asi chcela. Najprv v akom worde ti to necita poznamky pod ciarou? (2007, 2003...) Myslim, ze bude fungovat taky isty proces ako pri NVDA, teda kurzorom najst cislo poznamky pod ciarou a z menu zobrazit zaciarknut poznamky pod ciarou. Pozriet si  danu poznamkua  potom to zas v menu zobrazit odciarknut. Teda rychlo alt+b, k (word 2003) Mozno ale pre jaws existuje nejaka skratka, pozri jawsovskeho pomocnika, cast popular applications. Ak ti to necita ani tie cisla, tak to je horsie, ale take zle to snad nie je.
Co sa tyka formatovania chces to oznamovat priamo pri citani? lebo ak si to chces pozriet len na konkretnych miestach tak by snad mohla fungovat skratka jaws+F.
Detekcia jazykov - skus si spustit to centrum nastaveni a do policka hladat zadat detekcia alebo jazyk, pripadne preistotu aj language a detect, ak nie je Sk verzia este vonku alebo ju radsej nepouzivas. Odrazky a cislovanie netusim, keby ze to mam riesit tak by som preliezol to centrum nastavenia  pohladal nieco okolo formatovania.
K tomu premenovaniu mi napada zas len problem s videointerceptorom, pripadne mozno len zle nastavenym rozlisenim. Skus si overit, ci mas nastavene veci tak, ako maju pre JAWS byt (teraz neviem ten dokument najst ale je to myslim aj v nejakej zakladnej slovenskej dokumentacii).
No a rozmyslam, ci toto aj odoslat, ale tak ber to ako navod od cloveka, ktory JAWS nepouziva, stratil vsetky kopie NVDA, nefunguje mu internet a ma po ruke len CD s JAWSom.

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 2. Květen 2013, 14:45:55 »
No ano 2003. Necita mi tie ciselka tych poznamok pod ciarou. No mozno je to fakt tou vecickou ze tonemam vsetko v poriadku s tymi nastaveniami. A kde si myslel to centrum nastaveni kde to mam hladat? A je to 2003 word. No nie ja to chcem aby mi to citalo v tom dokumente. Viem,ze sa to dalo cez zvukove schemy ale kedysi sa to kdesi dalo aj nastavit, e to jaws oznamil... Neviem,pri schemach to nefunguje ze ked dam classic +neviem co tam je plus font alebo cosi take... Lebo na jednom mieste viem ctrl+f ale aby to citalo stale...

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #3 kdy: 3. Květen 2013, 13:06:25 »
dobre a tie cisla ti to s NVDA cita?

pietro4044

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 4. Květen 2013, 10:11:21 »
V JAWSe 11 ešte nie je centrum nastavení, je tam stále klasický správca konfigurácie, do ktorého sa dá ísť cez Ins+f2 v rámci aplikácie, alebo ak chceme nastaviť niečo defaultne, tak z okna JAWS-u je to cez riadiace menu(ľavý alt) v položke nastroje/spravca konfiguracie. Ak chceme uplatniť zmeny čítania JAWSu napr. v tom Worde, tak si treba v otvorenom Worde otvoriť okno výrečnosti JAWSu INS+v a šípkou si nájsť požadovanú voľbu, niečo ako čítať komentáre a poznámky pod čiarou, je tam aj menu pre zoznamy, tabuľky(presné názvy si už nepamätám) Voľby sa menia medzerníkom na danej položke a potvrdzujú entrom. Zvukové schémy sa dajú rýchlo nastaviť cez INS+ALT+s, kde si šípkou zvolíme požadovanú schému. Myslím, že na ohlasovanie pontu sa volí schéma clasic font and atributes.

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 4. Květen 2013, 15:31:25 »
Diky za rady... No vyskusam aj tu Ondrovu radu s tymi nastaveniami,pretoze to co mi tu radi Peto som tusim skusala a nefungovalo to... Vsak prave to, ze to formatovanie som nikde v tom konfiguracnom spravcovi nenasla...
Ale dakujem

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. Květen 2013, 23:32:35 »
No ahojte,
TakOndro a Peto - riadila som sa vasimi dobrymi radami - ale nic to nepomohlo - ani prestavenie vizualnych efektov - inak mimochodom - ledva som to niekde nasla - v novsej verzii  jawsu v sk helperi to uz ani nie je a na nete tiez iba na nejakej starej tyfl. stranke - mali by s tym nieco robit. A rozlisenie - neviem ake a kde sa to nastavuje. No a vyrecnost - to mam zapnute a nefunguje to. Aj som stiahla z tyfl. stranky videointer., ale sprava sa to rovnako, tak ja uz neviem a vzdavam to, len tojeho spravanie je divne...

pietro4044

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. Květen 2013, 08:19:50 »
A ake polozky sa zobrazuju pri vyvolani spominanych dialogov? Su tam tie volby, co som spomenul a ich prepinanim sa nic nemeni? Rozlisenie obrazovky sa meni v ovladacich paneloch/obrazovka, alebo pravy klik na prazdnom mieste na pracovnej obrazovke a sipkou si treba zvolit polozku rozlisenie obrazovky.

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. Květen 2013, 12:35:02 »
Ano nic sa nemeni v tych polozkach su tam tie poznamky pod ciarou napr. a nic sa to nezmeni a pritom je to zapnute. to rozlisenie by malo byt ake optimalne?

pietro4044

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17. Květen 2013, 15:01:40 »
A skúšala si príkazy JAWS-u napr. na zobrazenie zoznamu poznámok pod čiarou? Zoznamu komentárov? Mohla by si mi poslať nejaký dokument, v ktorom ti to JAWS nečíta? A to rozlíšenie by malo byť minimálne 1024 X 768

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. Květen 2013, 17:06:15 »
No tie prikazy nie, lebo ich neovladam viem,ze take su. Ale napr. s nvda mi tie bpoznamky cita v tom dokumente. No ale ani toformatovanie m nefunguje a s nvda to zaostava...