Autor Téma: Zákernosti na niektorých webových stránkach  (Přečteno 15160 krát)

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Zákernosti na niektorých webových stránkach
« kdy: 5. Březen 2015, 15:04:06 »
V poslednom čase sa stretávam s webovými stránkami, na ktorých sa menu rozbalí len vtedy, ak cez položku prejdete myšou. Testované s Firefoxom 30, NVDA 2015.1
Konkrétnym príkladom je stránka strednej zdravotníckej školy v Levoči http://szslevoca.edupage.org/
Keď si stránku pozriete, všimnete si, že niektoré položky sú hlásené len ako čistý text. Na prvý pohľad sa teda zdá, že s položkami O škole, Dokumenty, čo sa u nás deje a pod sa nedá pracovať. Situácia sa ale zmení, ak urobíte jednu z dvoch možných vecí:
1) šípkou prejdete napríklad na položku úvod a presuniete na ňu myš. Keď teraz pôjdete šípkou dole, NVDA oznámi nový zoznam a v ňom sú položky, na ktoré sa už dá klikať. V prípade podmenu úvod je to Predstavenie školy, Zriaďovateľ školy, Štefan Klubert.
2) (na tento postup som prišiel pri písaní tohto textu) Ak sa vám nepáči hranie sa na mačku a myš, môžete v menu zobraziť > štýl > aktivovať položku žiadny štýl. Tým sa všetky menu akoby rozbalia a položky sú rovnako ako klikateľné odkazy.
Kedysi to bolo takto aj na webe ipcko.sk, ale práve som zistil, že ho kompletne prerobili a už sa to nedeje. Rovnaký problém však mám aj v redakčnom Systéme v práci, kde musím prejsť myšou na odkaz príspevky a následne sa mi rozvinie menu s položkami príspevky a Témy. Takisto sa tu dá použiť trik s prepnutím na žiadny štýl a všetky položky sa automaticky ukážu bez toho, aby človek musel naháňať myš po obrazovke. Takisto sa mi osvedčilo takéto prepnutie štýlu zobrazenia v redakčnom systéme Wordpress.

pietro4044

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Zákernosti na niektorých webových stránkach
« Odpověď #1 kdy: 6. Březen 2015, 11:43:58 »
Dobry postreh Ondrej, rovnako to funguje aj v IE a aj v Chrome.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #2 kdy: 24. Říjen 2015, 20:57:30 »
Priatelia,
Nedávno som narazil na stránku, na ktorej sa dal text čítať fakt len zo zdrojového kódu. autora som na to upozornil, ale akosi sa nemá k tomu niečo s tým robiť, tak pozrite
http://www.virtualnageneracia.sk/virtualna-generacia-realne-ohrozenie/
Po otvorení zdrojového kódu text začína na riadku 234 reťazcom <div class="item text-center active">
A končí podpisom autorov.

pohankova2

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. Říjen 2015, 00:31:18 »
Ahoj,
Práve som pozerala tú stránku, text som výborne prečítala, malo sa to týkať konferencii však, možno to stihliupraviť? Ale mohli by sa autori zamyslieť nad tým, na čo je dobré, že dali text do zoznamu, celkom to ruší. :-) A neviem, či to aj dobre vyzerá vizuálne. :-)

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. Říjen 2015, 10:47:09 »
Cez IE to precitas, ale fakt je, ze cely hlavny text je v zozname, co je teda riadna zvrhlost.
Marek Macko
administrátor fóra

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #5 kdy: 25. Říjen 2015, 15:24:14 »
No fakt, IE, neveril by som, že to ešte na niečo môže byť dobré.