Autor Téma: farba pisma s nvda, da sa to  (Přečteno 12008 krát)

svoncinarova

• Host
farba pisma s nvda, da sa to
« kdy: 26. Duben 2015, 07:33:21 »
ahojte, na webe jedneho zabavneho parku maju tabulku s atrakciami ktore su prave v prevacke a ktore nie.
problem ale je ze tie v prevacke su zelene
a tie mimo prevacky su cervene.
mozem si toto s nvda nejako precitat ze aku maju ktore farbu?
Prave som to skusala a navsetkom mi cita ze:
sanuk pt biela na biela bez indexov predvolene zarovnanie..
faktom je ze teraz su este vsetky nacerveno lebo park bude otvoreny az od 1 maja, ale dokim ho o tyzden otvoria, tak by som chcela vediet ci si to neako mozem z nvda precitat, alebo im mam oradit aby fungujuce od nefungujucich oznacili inak? pripadne ako by to mali urobit aby mi to odcitac mohol precitat?
dakujem adela.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:farba pisma s nvda, da sa to
« Odpověď #1 kdy: 26. Duben 2015, 21:42:59 »
Ahoj,
Pre istotu este zacnem informaciou, ze kombinacia nvda+f ti povie formatovacie informacie o pozicii, na ktorej sa nachadza prezeraci kurzor. Takze, ak mas nahodou vypnute sledovania suvisiace s prezeracim kurzorom o ktorych sme diskutovali pod temou o prezeracom kurzore, tak mas prezeraci kurzor mozno zatulany niekde za horami dolami a nvda+f ti hovori irelevantne informacie.
Ak mas sledovanie zapnute resp si si ista, ze prezeraci kurzor je kde ma byt, tak je to jemne zahadne. Kazdopadne, ak by borci co robia stranku chceli robit ten web korektne, tak plati pravidlo, ze farba nesmie byt jedinym nositelom dolezitej informacie a toto pravidlo je tu porusene. Da sa to opravit nasledovne:
Ak mas moznost komunikovat s programatormi, tak uplne neviditelne riesenie je pouzit atribut aria-label. Do labelu mozu dat slovo "available" alebo "not available" v zavislosti od farby.
Viac info pre technicky zorientovanych tu:
http://www.w3.org/TR/wai-aria/states_and_properties#aria-label
Ak do toho programatorom kecat nemozes, tak by som navrhoval urobit na to napriklad jednoduchy greasemonkey script, ktory ti tie labely bude automaticky pridavat ak na tu stranku pojdes. Ak to potrebujes jednorazovo, tak je asi zbytocne sa s tym babrat, ak by to ale bola nejaka casto navstevovana stranka a mala by si chut poexperimentovat, tak si kukni prispevok o greasemonkey tu na fore, na konkretne otazky pri rieseni problemu ti rad odpoviem.
Tretia moznost je nazriet do zdrojaku a pozriet si ake styly su pouzite na nastylovanie konkretnych atrakcii, neviem nakolko sa v takych veciach orientujes, ak si sa niekedy trosku zaoberala jazykom html, tak by to pre teba nemal byt problem (toto mozes urobit v pripade, ze ta to zaujima jednorazovo a nezda sa ti byt potrebne do toho investovat cas potrebny na napisanie greasemonkey scriptu).
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #2 kdy: 29. Duben 2015, 12:42:28 »
Netusim, ci to nejako pomoze, ale skus si tu stranku s najnovsim master snapshotom. totiz asi pred tyzdnom sami v systeme na prekladanie zjavilo asi sto vsakovakych farieb a farebnych kombinacii, takze asi sa v tomto smere cosi v NVDA vylepsovalo. pripadne posli link a snad daco vymyslime.

svoncinarova

• Host
« Odpověď #3 kdy: 29. Duben 2015, 17:25:17 »
ahoj,
skusim aj najnovsi snapshot a
link je:
http://www.wesole-miasteczko.pl/www/pl/strona/10

ked si stlacis t tak prejdes presne tam na to miesto ktore ja riesim.
czynne to su dostupne resp fungujuce,
a
nieczynne to su nefungujuce.
a teraz su nieczynne wvsetky lebo park je este zatvoreny,ale uz prveho maja otvara, tak sa to bude menit.
nieczynne by mali byt tusim cervenym ak sa nemylim a czynne zelenym. ale teraz su vsetky cervene.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #4 kdy: 1. Květen 2015, 12:32:58 »
Ahoj,
Dá sa to riešiť študovaním kódu, ale odporučil by som ti predsalen na to zavolať vidiacu osobu. Ja som to overoval s mojou sestrou a zdá sa, že takto, ako to popisujem to funguje. NVDA s tým nepohne, lebo to nie je farba textu, ale len farba akejsi guličky. Na zobrazenie guličky používajú dva obrázky: activity-noactive.png je gulička pre atrakciu, ktorá nie je otvorená a activity-active.png je gulička pre atrakciu, ktorá je aktívna. Čítanie tabuľky teda bude z tvojho pohľadu vyzerať takto (pozor, bude to drsné a predpokladám, že pri tom budeš používať firefox)
1) nájdeš si atrakciu v tabuľke a skopíruješ si jej názov
2) dáš ctrl+u, čím sa ti otvorí kód
3) presunieš sa na začiatok kódu a dáš vyhľadať atrakciu podľa názvu (odporúčam použiť funkciu NVDA ctrl+nvda+f)
4) predpokladajme, že si dala hľadať atrakciu apollo. Mala by si byť na riadku cursor:pointer">Apollo</div><div class="
5) Od tohto miesta daj hľadať reťazec png.
6) Ak sa objaví riadok img/activity-active.png" />               </td>, atrakcia je otvorená.
ak sa objaví riadok img/activity-noactive.png" />               </td>, atrakcia je neaktívna.

Môžeš prípadne len hľadať reťazec png a potom vždy šípkou hore skočiť na riadok začínajúci reťazcom cursor:pointer, za ktorým nasleduje názov atrakcie.

svoncinarova

• Host
« Odpověď #5 kdy: 1. Květen 2015, 14:43:01 »
hihihi trochu klukatina, ale aj tak dobre. diky, testnem hned teraz. ten druhi sposob s najdenim png a potm sibkou hore bude asi lepsi.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 2. Květen 2015, 00:46:05 »
Tuhla greasemonkey script, kukni aky je jednoduchy:
// ==UserScript==

// @name        atrakcie
// @namespace   http://jelenovipivonelej.info/gs
// @include     http://www.wesole-miasteczko.pl/*
// @version     1
// @grant       none
// ==/UserScript==

elms = document.getElementsByTagName('img');
   for (var i = 0; i < elms.length; ++i)
      if (elms.getAttribute('src') == 'img/activity-noactive.png')
         elms.setAttribute("alt","nefunguje")
      else if(elms.getAttribute('src')=='img/activity-active.png')
         elms.setAttribute('alt','funguje')
Peter Lecký, Stopka n.o.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 2. Květen 2015, 00:51:09 »
este som zabudol. Vyuzil som info od Ondra, ze su to obrazky, ten script im iba pridava nejaky zmysluplny alt. Takze ak by si komunikovala s autormi, tak im iba porad, aby tym dvom dolezitym obrazkom nastavili neprazdny alt atribut. V tomto pripade to urcite netreba komplikovat aria atributom aria-label.
Peter Lecký, Stopka n.o.

svoncinarova

• Host
« Odpověď #8 kdy: 2. Květen 2015, 08:45:07 »
ahoj peto, uz si to citam aj tak ako ondro opisal vyzsie, ale ak by si mi dovolil tento skript pouzit, bola by som radsej.
mozem ho pouzit? a ak ano ako?
samozrejme pokusim sa kontaktovat aj niekoho kto tu stranku tvori, ale prezatial by sa mi hodil.
tak mi skus napisat kam nakopirovat to co si sem napisal?
hm a ze jednoduchy? niektorych veciam som pochopila co znamenaju ale vecsine nie.

svoncinarova

• Host
« Odpověď #9 kdy: 2. Květen 2015, 09:08:53 »
ok budem sa pytat konkretne
// @name = tomu rozumiem
// @namespace = nie som si ista ale to je web kde bude ten skript nahraty?
// @include = je asi stranka na ktorej sa skript ma nacitat?
a dalej tomu uz nechapem vobec.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 2. Květen 2015, 10:37:44 »
Ahoj,
jasne, script mozes pouzit, preto som ho sem daval.
Ako? No ved to mas napisane v navode ku greasemonkey. Postupuj rovnako ako pri vytvarani prikladu na unss forum, ibaze do editora ktory sa ti otvori nakopiruj kod v mojom poste.
Daj si pozor na zariadkovania, ktore ti tam povkladalo nvda ak mas vypnuty rovnaky vzhlad ako na obrazovke v nastaveniach browsovania.
Peter Lecký, Stopka n.o.