Autor Téma: Ako vypnúť myš na notebooku  (Přečteno 13818 krát)

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
Ako vypnúť myš na notebooku
« kdy: 16. Srpen 2016, 19:32:47 »
Možno to poznáte - píšete si na notebooku poznámky a zrazu zistíte, že píšete do úplne iného okna. Opäť ste si nechtiac presunuli myš na obrazovke. Mousekiller je malý program, ktorým môžete myš podľa potreby zapínať a vypínať.

Inštalácia:
Stiahnite si súbor mousekiller.zip z adresy
https://www.dropbox.com/sh/xvkpha3k8s2pnli/AABnM8Ws_e8N9Gb1JGtRVkuDa?dl=1
Po stiahnutí zip súbor rozbaľte na ľubovoľné miesto v počítači. V priečinku sú tri súbory, nás teraz zaujíma súbor mousekiler.exe

Po spustení programu mousekiller.exe sa automaticky myš vypne, čo je oznámené tromi klesajúcimi tónmi. Stav môžete vidieť aj na systémovej lište pri ikone mousekiller.
Ak potrebujete myš zapnúť, môžete to urobiť skratkou ctrl+win+m. Ozvú sa tri stúpajúce tóny a informácia sa opäť zobrazí aj na systémovej lište. Myš potom vypnete tou istou skratkou.
Pozor: ak vypnete myš, nebudú fungovať príkazy, ktoré emulujú myš vo vašom čítači obrazovky (napríklad JAWS kurzor). Ak chcete používať JAWS kurzor, musíte najprv zapnúť myš pomocou skratky ctrl+windows+m.
Skript môžete kedykoľvek ukončiť skratkou ctrl+windows+q alebo z kontextového menu programu mousekiller na systémovom panely. Ukončením skriptu sa myš automaticky zapne.
program môžete spúšťať hneď po štarte systému. Je potrebné ho nakopírovať do príslušného priečinka. Mal by fungovať tento postup (overil som na win 10, nie som si istý pri starších systémoch)
1) skopírujte si do schránky súbor mousekiller.exe
2) stlačte win+r a do okna spustiť napíšte "shell:startup" (bez úvodzoviek). Zadanie potvrďte klávesom enter.
3) mali by ste sa ocitnúť v priečinku pospustení. Sem prilepte súbor zo schránky.

program na testovanýh počítačoch funguje a nerobí neplechu. Záujemcovia si môžu pozrieť zdrojový kód v súbore mousekiller.ahk. V subore citaj.txt je len tento text.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Ako vypnúť myš na notebooku
« Odpověď #1 kdy: 17. Srpen 2016, 08:45:14 »
Este azda informacia, ze na notebookoch so synaptic touchpadom sa da touchpad vypnut resp zapnut tak, ze poklepete do laveho horneho rohu touchpadu. U mna to zatial fungovalo na kazdom notebooku ktory som mal. Neviem ale s istotou, ze to funguje naozaj na vsetkych touchpadoch synaptics, treba vyskusat.
Peter Lecký, Stopka n.o.

Marek

• Administrator
  • Newbie
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. Srpen 2016, 11:11:09 »
Videl som uz aj taky, kde to nefungovalo. Tazko povedat, ci to bolo starsim ovladacom alebo inym hardwarom.
Marek Macko
administrátor fóra

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #3 kdy: 9. Září 2016, 09:28:45 »
Nuz ja som prave zistil s tymto dve veci.
1) Niekedy NVDA v rezime prehliadania pri pouziti tohto skriptu odmieta aktivovat tlacidka a odkazy. Zda sa, ze NVDA simuluje klikanie lavym tlacitkom mysky, ktore ja uspesne znicim, takze to bude treba vymysliet.
2) Rozmyslal som, ze by som priamo zakazoval konkretny kus hardware, ktory by pouzivatel zvoili. Ale ono to uz na novsich pocitacoch nie je sranda. Ked som si u seba zakazal lenovo pointing device, po restarte nesla nie len myska ani klavesnica (s cim som neratal) takze to bolo celkom vesele. Este, ze externa nabehla.
Cize samozrejme ak je moznost vypnut to vstavanou skratkou (u mna fn+F6) aleo v okne nastavenia mysky alebo poklepanim alebo hocijako normalne, je to urcite lepsie riesenie.