Autor Téma: onecore voices a zle citanie znakov  (Přečteno 13370 krát)

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
onecore voices a zle citanie znakov
« kdy: 16. Srpen 2017, 13:44:03 »
Ahojte,
Par dni mam moznost hrat sa s windows 10 a celkom ma zaujali onecore voices. Po troche hackovania v ini suboroch sa z toho da urobit rychly hlas, bez zbytocnych medzier medzi vetami a pod. Ak by ste sa chceli pohrat, tak
c:\windows\speech_onecore\engines\tts\sk-sk
a tam hlavne subor m1051filip.ini
Nastavte ownership na seba a potom si dajte prava na zapis, inak ho nebudete moct editovat. Daju sa tam nastavit pauzi medzi vetami, frazami vramci vety,... poexperimentujte. Upozornujem, ze na maximalnu rychlost hlasu ma vplyv aj rychlost nastavena v dialogu pre nastavenie predvoleneho hlasu vo windows... ;)
Z coho ma ale velmo srdco boli su tie nestastne chyby typu meter, liter,... Pokusam sa to opravit, slovniky su ale zial v binarne a na nejaky reverse engineering cas nemam. Potreboval by som opravit len par znakov a tuhla otazka na vas.
Rad by som nvda presvedcil,:
-  aby ak napisem samostatne pismenko m, vyslovilo em, nie meter (da sa urobit pomocou vyslovovania symbolov, treba ale urobit samostatne pre velke aj male pismena. Napada vam lepsie riesenie?)
- Ak na m pridem kurzorom, tak nech sa precita em, nie meter (opat ok, pomocou vyslovovania symbolov)
- ak je m samostatne na riadku a sipkou hore pridem na riadok, tak nech sa precita m, nie meter (toto by sa dalo urobit pomocou slovnika pre syntezu reci)

Otazka. Napada vam aj nejake krajsie riesenie okrem dvoch pravidiel pre kazdy znak v symboloch + tretieho v slovniku?
Dik za akekolvek napady
Peter
Peter Lecký, Stopka n.o.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:onecore voices a zle citanie znakov
« Odpověď #1 kdy: 16. Srpen 2017, 14:22:05 »
Este tu otazku trochu upresnim. V podstate potrebujem docielit, aby mi nvda nahradilo znak m ak ide na syntezu samostatne, nie v nejakej grupe znakov.
len nahrada v slovniku nestaci, lebo pisanie znakov a citanie sipkami po znakoch sa slovnikom nespracovava,
len nahrada pomocou vyslovnosti symbolov takisto nestaci, lebo ta sa zase nepouziva ak ide text do syntezi napriklad po pohybe hornou a dolnou sipkou v texte.
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #2 kdy: 17. Srpen 2017, 14:48:22 »
nic mi nenapada. Inak prepisujem ten ini subor, ale filip si stale ide svoje. Skusil som aj restart.

peter

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17. Srpen 2017, 15:48:11 »
V nastaveniach hlasu vo windows si dal rychlost na maximum hej? Lebo ak ju das napr na 20%, tak to ma boh vie preco vplyv aj na rychlost v nvda, akoby sa rychlost v nvda odvodzovala relativne od rychlosti v nastaveniach hlasu vo windows. Prinajmensom medzery medzi frazami by si ale mal pocut aj bez fiddlingu s hlasitostou v nastaveniach hlasu vo windows.
Peter Lecký, Stopka n.o.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #4 kdy: 19. Srpen 2017, 02:33:39 »
To s tou rychlostou je znamy problem a vyvojari NVDa tvrdia, ze to musi poriesit microsoft. To ma az tak netrapi, ale tie medzeri medzi vetami by som veru rad skratil a zatial sa zda, ze filip zanovito chce robit pauzy posvojom. skusim este pozriet, ci sa podobny iny subor nenachadza u mna niekde inde, hoci to na prvy pohlad nedava zmysel.

ondrej_rosik

• Reset Staff
  • Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #5 kdy: 17. Říjen 2017, 12:13:47 »
Ahojte,
dnes som mal chvíľku stav, že sa mi nechcelo  riešiť to, čo riešiť treba, takže som sa zabával S filipom:

Existuje spôsob, ako filipa dostať aj do balabolky a sprístupniť ho pre sapi5. Postup:

1) Stiahneme skript z Českého adaptechu:
http://www.adaptech.cz/ke-stazeni/Unlock_Filip_Mobile_SK_TTS.zip
2) Zip rozbalíme a spustíme exe súbor vo vnútri.
3) všetko odsúhlasíme.
4) možno to vypíše chybu, to si nevšímame.
5) v balabolke zvolíme sapi5 a nastavíme hlas filip.

Písal som, že mi nefunguje úprava rýchlosti. Ono to fungovalo ale trošku divne sa to správalo pri plynulom čítaní. Toto sa dá riešiť pridaním dvoch riadkov do súboru c:\windows\speech_onecore\engines\tts\sk-sk\m1051filip.ini

Za riadok SentenceBoundary=XXX vložíme ešte tieto riadky
SpeakSessionStart=10
SpeakSessionEnd=10
Tým spôsobíme, že hlas bude pri začatí čítania a po skončení čakať len 10 milisekúnd. Zrýchly sa tým troľku aj odozva.
zdroj:
https://tspivey.wordpress.com/2017/09/10/speeding-up-the-microsoft-onecore-voices-in-windows-10/