V poslednom čase sa stretávam s webovými stránkami, na ktorých sa menu rozbalí len vtedy, ak cez položku prejdete myšou. Testované s Firefoxom 30, NVDA 2015.1
Konkrétnym príkladom je stránka strednej zdravotníckej školy v Levoči
http://szslevoca.edupage.org/Keď si stránku pozriete, všimnete si, že niektoré položky sú hlásené len ako čistý text. Na prvý pohľad sa teda zdá, že s položkami O škole, Dokumenty, čo sa u nás deje a pod sa nedá pracovať. Situácia sa ale zmení, ak urobíte jednu z dvoch možných vecí:
1) šípkou prejdete napríklad na položku úvod a presuniete na ňu myš. Keď teraz pôjdete šípkou dole, NVDA oznámi nový zoznam a v ňom sú položky, na ktoré sa už dá klikať. V prípade podmenu úvod je to Predstavenie školy, Zriaďovateľ školy, Štefan Klubert.
2) (na tento postup som prišiel pri písaní tohto textu) Ak sa vám nepáči hranie sa na mačku a myš, môžete v menu zobraziť > štýl > aktivovať položku žiadny štýl. Tým sa všetky menu akoby rozbalia a položky sú rovnako ako klikateľné odkazy.
Kedysi to bolo takto aj na webe ipcko.sk, ale práve som zistil, že ho kompletne prerobili a už sa to nedeje. Rovnaký problém však mám aj v redakčnom Systéme v práci, kde musím prejsť myšou na odkaz príspevky a následne sa mi rozvinie menu s položkami príspevky a Témy. Takisto sa tu dá použiť trik s prepnutím na žiadny štýl a všetky položky sa automaticky ukážu bez toho, aby človek musel naháňať myš po obrazovke. Takisto sa mi osvedčilo takéto prepnutie štýlu zobrazenia v redakčnom systéme Wordpress.